Czym różni się ekspres kolbowy od automatycznego?

Ekspresy kolbowe i automatyczne znajdują zastosowanie nie tylko w lokalach gastronomicznych, lecz także sprawdzają się w domowych kuchniach. Maszyny pozwalają na przygotowanie pysznej kawy, jednak różnią się one budową, funkcjami i sposobem obsługi. Zapoznaj się z charakterystyką obu rodzajów ekspresów, aby wybrać urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb.
Jak działa ekspres automatyczny?
Ekspresy automatyczne są intuicyjne w obsłudze oraz posiadają wbudowany młynek i spieniacz do mleka. Dzięki temu umożliwiają przygotowanie smacznej kawy czarnej lub białej w kilka chwil. Wystarczy nalać wodę i wsypać ziarna do odpowiednich zbiorników, a następnie wybrać odpowiednie przyciski na panelu sterowania.
Według baristy ze sklepu Caffe Team : sposób przygotowania każdego rodzaju kawy w ekspresach automatycznych jest zaprogramowany przez producenta, choć na rynku są już dostępne modele, w których można dokonać zmiany tych ustawień i dopasować je do swoich preferencji.
Podczas użytkowania ekspresu automatycznego należy pamiętać o systematycznym opróżnianiu tacki z fusami oraz regularnej konserwacji sprzętu. Większość z tych urządzeń posiada automatyczne funkcje czyszczenia, takie jak płukanie zbiorników na mleko po zaparzeniu kawy. Pomaga to utrzymać maszynę w czystości, choć nie zwalnia użytkowników z ręcznego mycia poszczególnych części ekspresu w celu zachowania pełnej higieny urządzenia.
Budowa i działanie ekspresu kolbowego
Ekspresy kolbowe składają się z pojemnika na wodę, modułu grzewczego oraz portafiltra, czyli kolby z wymiennym lub przymocowanym na stałe sitkiem, na którym umieszcza się zmieloną kawę. Po przepłynięciu przez filtr gorącej wody w maszynie powstaje espresso z charakterystyczną pianką (crema). Napar smakuje równie dobrze jak we włoskiej kawiarni.
Ekspresy kolbowe uchodzą za sprzęty dla miłośników kawy, którzy posiadają pewne umiejętności baristyczne. Parzenie napojów w tych urządzeniach bywa czasochłonnym procesem, wymagającym precyzyjnego dobrania proporcji i umiejętnego ubicia kawy w portafiltrze za pomocą tampera. Jednak nowoczesne modele tych ekspresów posiadają funkcję automatycznego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Niektóre z nich wyposażone zostały również w dyszę do spieniania mleka, zatem można przygotować w nich nie tylko aromatyczne espresso, lecz także kawę białą na jego bazie.
Co więcej, przewagę ekspresów kolbowych nad ekspresami automatycznymi stanowi to, że posiadają one więcej możliwości regulacji procesu parzenia kawy. W maszynach można wybrać stopień zmielenia ziaren i ich ubicia, co przekłada się na intensywność oraz aromat napoju. Dzięki temu, ekspresy kolbowe pozwalają na testowanie różnych sposobów parzenia kawy, a co za tym idzie – umożliwiają poznawanie nowych smaków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Aleksander Olczyk
Fotograficzny sprzęt woj. mazowieckie05-101 Nowy Dwór Mazowiecki, Wojska Polskiego 11 lok. 9
-
Manufaktura Wrocławska Tomasz Olszewski
Oświetleniowe artykuły, sprzęt - produkcja, hurt woj. dolnośląskie52-129 Wrocław, A. Vivaldiego 56 lok. 9